Stora advokatbyråer måste byta fokus – Realtid.se

När advokatbranschen utsätts för prispress är det främst uppstickarna som tillmötesgår klienternas hårdare krav. Det säger KM-veteranerna Helena Hallgarn och Ann Björk, som slutat på Vinge för att driva eget konsultbolag.

Realtid träffade dem första dagen på sitt nya kontor. Helena Hallgarn och Ann Björk har lämnat advokatfirman Vinge bakom sig och sitter med var sin laptop på Strand hotells kaféavdelning med utsikt över Nybrokajen i centrala Stockholm. Detta är ett av deras virtuella kontor i den gemensamma firman Virtual Intelligence där de ska arbeta som konsulter åt advokatbyråer som vill utveckla och effektivisera sin verksamhet.

Det inte att ta miste på den entusiasm som de utstrålar i varsin soffa.

– Det känns häftigt, säger Helena Hallgarn.

Ann Björk nickar:

– Helt otroligt. Men det var känslosamt att säga upp sig.

Hon har arbetat på Vinges KM-avdelning i sju år, Helena Hallgarn i åtta år. När de började hade firman ingen sådan funktion. Men nu ligger Vinges KM-avdelning i framkant, menar de.

– Jag har varit verksam inom advokatbranschen i 16 år, om jag skulle göra något nytt var det dags att göra det nu, säger Hallgarn som, innan Vinge, var KM på Gernandt & Danielsson och Mannheimer Swartling.

Förutom att sälja in tjänster och produkter, exempelvis standardlösningar till mindre advokatbyråer vill Hallgarn och Björk också sprida kunskap om KM-funktionen genom att hålla workshops och föreläsningar.

Juristentreprenörerna ska senare under dagen träffa potentiella samarbetspartners inom it-sektorn för samarbete vid större uppdrag. Hallgarn betonar att potentiella kunder inte bara återfinns inom byråvärlden.

– Varken bolagsjurister eller domstolsvärlden satsar på it-lösningar som samlar intern kompetens. Vi vill arbeta brett och snappar hela tiden upp idéer från USA och England, säger hon.

Förebilden finns knappast på brittiska byråer där KM-funktionen främst handlar om dokumenthantering och mindre om att samla och sprida intern kunskap. Den största inspirationskällan är utan tvekan Richard Susskind som för två år sedan kom ut med boken The End ofLawyers?

Susskind talar om Legal Knowledge Engineers och uppmanar advokatbranschen att ifrågasätta vilka delar av deras nuvarande arbete som kan göras billigare, mer effektivt eller med högre kvalitet genom nya arbetsmetoder. Huvudtesen är att marknaden inte kommer att tolerera dyra advokater för uppgifter som kan utföras med stöd av modern teknik.

Läs hela artikeln.

Share