Brittiskt fokus på svensk KM-konferens – InfoTorg Juridik

Förra veckan hölls det för första gången en internationell konferens om Knowledge Management på våra advokatbyråer i Sverige. Konferensen anordnades av Virtual Intelligence VQ.

Helena Hallgarn och Ann Björk hann bara precis grunda VQ i våras innan de började boka talare till konferensen om knowledge management. Med de kostnaderna var det ett riskspel som dock visade sig gå hem. Ett 50-tal deltagare och därtill sponsorer på Grand Hotel i torsdags och fredags i förra veckan förde evenemanget i hamn. Tidigare har svenska KM-anställda tvingats åka ut i Europa för att hämta inspiration men nu kunde den första konferensen hållas i Sverige. Alla stora advokatbyråer var representerade och de har mycket att fundera på när de kommer tillbaka till kontoret i dag måndag.

Det engelska fokuset första dagen anslog en ton av medvetenhet om tuffare affärsklimat. Nick Jarret-Kerr, den störste stjärnan på konferensen, som arbetar som managementkonsult och rådgivare till avokatbyråer över hela världen kunde vittna om hårdare konkurrens, pressade priser, finanskrisens påverkan och behovet av nya affärsmodeller och nya strategier. Övriga talare, såsom t ex Lisa Göransson på Allen & Overy, David Fitch på Simmons & Simmons och Juliet Humphries på Bird & Bird, belyste sedan detta ämne ur olika perspektiv och talade bl a om kostnadseffektiv juridisk service och olika prismodeller.

Janet Day på Berwin Leighton Paisner i London med sina 1500 medarbetare representerade IT-perspektivet. Hon kom in på dels hur man kan bli mer effektiv med hjälp av IT och hur IT kan bidra till nya innovativa sätt att stödja klienterna.

Under konferensen passade även Helena Hallgarn och Ann Björk på att lansera en svensk världspremiär – VQ Legal. De har tillsammans med Bolagsrätt Sundsvall tagit fram standardiserade dokument som med bara några få inmatningar ger exempelvis komplett ifyllda blanketter vid nyemissioner. Det som i dag tar en biträdande jurist flera timmar kan gå på tio minuter.

Nu hoppas förstås deltagarna på att KM-konferensen ska bli en årligen återkommande tradition. Det vågade dock inte Ann Björk och Helena Hallgarn lova.

Läs hela artikeln här.

Share