Tendenser inom juristbranschen på VQ-konferensen – Advokaten

Advokaten rapporterar från den juridikkonferens – VQ Knowledge and Strategy Forum – som arrangerats av Virtual Intelligence VQ om trender och tendenser inom juristbranschen. Cirka 170 deltagare hade samlats på VQ-konferensen, som hölls för femte året i rad, den 4 oktober på Grand Hotel i Stockholm.

“Det är en myt att alla klienter i första hand styrs av priset för advokattjänsten. Vad klienterna söker är i stället en ökad förutsägbarhet, hanterbarhet och transparens.”

Det konstaterade Richard Burcher, före detta advokat från Nya Zeeland, på VQ-konferensen i Stockholm.

Burcher som har bedrivit forskning om prissättning av juridiska tjänster menade att hur klienten värderar advokatens utförda arbete har mycket lite att göra med hur mycket tid som advokaten har lagt ner, istället handlar det om vilken nytta klienten fått ut. Många klienter vill även att advokaterna i ökad utsträckning ska dela de risker som de tar.

På VQ-konferensen delade flera av talarna med sig av sina erfarenheter av att bedriva advokatbyrå-verksamhet mer som ett vanligt företag- Bl.a. Jonathan Whittaker, senior partner på advokatbyrån SAS Daniels LLP, beskrev hur hans byrå i Stockton utanför Manchester i nordvästra England arbetar. Vad han helst vill att folk ska säga om hans byrå är att den ser ut, arbetar och låter som vilket annat företag som helst. “Allt vi egentligen gör är att sälja juridiska tjänster, så lär av hur andra företag gör. Ta till er deras kunskaper och har självförtroende nog att omsätta dem i era egna byråer.”

Hur företaget väljer juridiska tjänster för att få ut så mycket som möjligt var ämnet vid den avslutande paneldebatten. Under ledning av Stockholms handelskammares generalsekreterare Annette Magnusson diskuterade Jonas Bengtsson, chefsjurist på Telia Sonera, Eva Blonde, chefsjurist för Sverige och Norden på Hewlett-Packard Sverige, Magnus Billing, VD för Stockholmsbörsen, Carl-Viggo Östlund, tidigare VD för bland annat SBAB, Nordnet Bank och Salus Ansvar, Maria-Pia Hope, managing partner på Advokatfirman Vinge, och Biörn Riese, ordförande i Mannheimer Swartling Advokatbyrå, med utgångspunkt från chefsjuristrapporten The Swedish General Counsel Report 2014.

Läs hela artikeln i Advokaten här: Trender och tendenser inom juristbranschen presenterades på VQ Forum

Share