Digitalisering och artificiell intelligens i juristbranschen – Realtid.se

“Digitalisering och artificiell intelligens i juristbranschen” var temat för det åttonde eventet av VQ Forum som gick av stapeln i förra veckan. “Advokatbyråerna måste se över sina affärsmodeller och hur de nya verktygen passar in där” säger Helena Hallgarn, som är en av initiativtagarna, till Realtid. “Först när klienterna ställer högre krav kommer advokatbyråerna omfamna digitaliseringen.”

För åttonde året i rad anordnades eventet VQ Forum. Initiativtagare var Helena Hallgarn och Ann Björk som är  grundare av VQ Legal.

Det här årets huvudtema var “digitalisering och artificiell intelligens i juristbranschen” – ett högaktuellt och brännande tema.

– Syftet med VQ Forum har alltsedan starten för åtta år sedan varit att lyfta frågor om strategiska utvecklingsfrågor inom juristsektorn. Vi har velat skapa ett forum där jurister, både advokater och bolagsjurister, ska kunna träffas och inspireras och diskutera sådana frågor. Vi har där kunnat utnyttja vårt kontaktnät för att hitta talare till detta och vi kan glädjande konstatera att vi har haft en mycket positiv utveckling av detta forum där vi i år slog rekord med 220 anmälda deltagare, säger Ann Björk.

– En viktig slutsats från dagen tycker vi är att det är viktigt att inte bli för förförd av nya spännande IT-verktyg och tro att det räcker att köpa in dessa för att hänga med i digitaliseringsutvecklingen utan det krävs två steg till. Först och främst måste man implementera och anpassa dem på ett sätt som fungerar bra i verksamheten (men det var inte så mycket en nyhet) men framförallt måste man se över sina affärsmodeller och se hur dessa nya verktyg passar in där; hur ska de användas och av vem, hur får man användarna att använda dem på rätt sätt, ska man även erbjuda dem direkt till klienterna, hur hanterar man ansvarsfrågan och hur tar man betalt för detta? Detta är en större fråga som man måste ta med sig hem och fundera på. Det handlar om att utveckla affärsmodellen, säger Helena Hallgarn.

– Det viktiga som vi vill att juristerna tar med sig från detta VQ Forum är att de börjar fundera på och diskutera dessa frågor, säger säger Ann Björk.

– Vi vill också gärna fånga upp goda exempel från genomförda förändringar, nya arbetssätt och nya erbjudanden så de som har sådana goda erfarenheter får gärna höra av sig till oss, avslutar Helena Hallgarn.

Läs hela artikeln från Realtid.se här: Först när klienterna ställer högre krav kommer advokatbyråerna omfamna digitaliseringen

Share