Ny struktur utmanar byråerna – InfoTorg Juridik

Advokatsamfundet rapporterar att fem alternativa byråstrukturer, ABS-byråer, godkänts i England och Wales. Helena Hallgarn, jurist på KM-företaget VQ, ser utmaningar för den traditionella advokatbyråmarknaden.

Sveriges Advokatsamfund uppger att brittiska advokater sedan januari 2012 kan samarbeta med andra yrkesgrupper inom det som kallas alternativa byråstrukturer, ABS.

Det är en del av Legal Services Act med avsikten att den brittiska juridikmarknaden ska bli mer liberal och konsumentvänlig.

Fem byråer, fyra i England och en i Wales, uppges ha fått ABS-status av Solicitors Regulation Authority. Dessutom behandlas ytterligare 70 ansökningar.

Helena Hallgarn på knowledge management-företaget VQ ser ABS-byråerna som en utmaning för branschen.

– Det är helt nya typer av advokatbyråer som växer fram. Det ska bli oerhört intressant att se hur det påverkar de traditionella byråernas sätt att arbeta och ta betalt.

Helena Hallgarn, som i mars talade på juristkonferensen LawTech Futures i London, tar Brittish Telecom som ett exempel.

– Företaget satsar nu på en advokatbyrå både internt och externt. Brittish Telecom är ett starkt varumärke som nu också säljer advokattjänster. Det uppstår ett helt nytt marknadssätt som utmanar den traditionella advokatbyråmarknaden.

Enligt Helena Hallgarn har även några delstater i USA börjat fundera över en ABS-struktur.

– Den utveckling vi ser på marknaden borde på sikt få någon slags påverkan även i Sverige. Men vägen dit är nog lång. Advokatsamfundet går inte direkt i bräschen för en sådan förändring, säger Helena Hallgarn.

Läs hela artikeln här: Ny struktur utmanar byråer.

Share