AI-jurister får statliga miljoner – här är tjänsten de ska bygga – ComputerSweden, IDG.se

Computer Sweden (IDG.se) skriver idag om att vår AI-tjänst True Agreement är en av vinnarna när Vinnova gör en storsatsning på AI.

Virtual Intelligence VQ driver med framgång en tjänst som heter VQ Legal, som tillhandahåller dokument för affärsjuridik. Men de båda grundarna Helena Hallgarn och Ann Björk lägger också mycket tid på en tjänst som heter True Agreement.

True Agreement är en AI-tjänst för analys av avtal. I korthet bygger den på maskininlärning med lösningar från IBM. Tanken är främst att ersätta enklare rutinmässiga granskningar av avtal, typ att kontrollera att det som ska finnas med i ett avtal verkligen är med.

Än så länge befinner sig projektet i en pilotfas, i vilket två advokatbyråer har varit involverade. Men det kan bli ändring på det. Virtual Intelligence VQ får ett stöd på 1,9 miljoner kronor från statliga Vinnova. Pengarna ska användas i ett projekt som ska pågå i ett och ett halvt år.

– Nu måste vi börja med att tänka igenom hur vi ska gå vidare. Det är väldigt viktigt att vi har kvar vårt fokus som är att utgå ifrån vad vi vill åstadkomma och göra teknikval utifrån det, säger Helena Hallgarn.

De inledande funderingarna inbegriper genomgångar av vilka olika komponenter som ska användas, och där kan flera leverantörer komma att involveras.

– Vi tittar runt, och det gjorde vi även innan vi körde i gång pilotprojektet, säger Helena Hallgarn.

– Men vi har fått mycket stöd av IBM, och det har varit värdefullt, säger Ann Björk.

Att IBM intresserar sig är inte så konstigt. Det är svårt att hitta konkreta AI-projekt av den omfattning som True Agreement har potential att få. Om projektet blir framgångsrikt kan det bli en dörröppnare för IBM och andra AI-leverantörer på den svenska marknaden.

Läs hela artikeln här: AI-jurister får statliga miljoner – här är tjänsten de ska bygga

 

Share